Tasks / Übungen 1. Who I am? / Wer bin ich? / Kdo jsem já? 2. Say something about skijumping. / Schreibe etwas übers Skispringen. / Píš něco o skoky na lyžích. 3. Why I'm learning German? / Warum lerne ich Deutsch? / Proč se učim česky?
Bis Kevin sich der Aufgabe widmet, mal eine Satzanalyse:
Děti, pamatujete se na malého ježka Kubu?
= Kinder, erinnert ihr euch an den kleinen Igel Kuba (Jakub)?
Děti -> Mehrzahl von dítě (sächlich)
EZ: 1 dítě 2 dítěte 3 dítěti 4 dítě 5 dítě 6 dítěti 7 dítětem -> jak kuře MZ: 1. děti 2. bez dětí 3. o dětem 4 děti 5. děti 6. o dětech 7. s dětmi -> jak kostí
---------------------
pamatujete se -> 2. Person Mehrzahl von pamatovat se = sich erinnern
1. EZ pamatuju, ji se - 1. MZ. pamatujeme se 2. EZ pamatuješ se - 2. MZ. pamatujete se 3. EZ pamatuje se - 3. MZ. pamatují, jou se
Befehl: pamatuj, pamatujte se Vergangenheit: pamatoval se
---------------------
na malého ježka
na + 4. Fall (Akkusativ)
malý (belebt)
malý malého malému malého malý malém malým
ježek = Igel -> jak pán männlich belebt, nur Anrede wie z.B. Borek -> Borku
Ahoj, jmenuju se Danni. Jsem Němka a bydlím v Görlitz. Je mi 32 let. Mám rada skoky na lyžích, ale mám hodně strách skočit. Dělám fotky na zavody. Učím se česky asi 3 roky. Čestina je moc těžká. Dělám hodně chyby a potřebuju ještě hodně trénink.
Tammi, leider kann ich mich hier nicht melden, weil ich die Sprache nicht beherrsche aber rein theoretisch, wer ausser Kevin sollte sich hier austoben? Toll wären sicher die tschechischen Skispringer, machen die das? Aber falls das der Fall sein sollte, frage bitte sofort nach einem Beitrag zum Adventskalender!
Prosím, zavolejte si sami přímo dorestaurace 8p. Ourdas9 nejpozději do 10.11.2012, jelikož se jedná o extra objednávku, která není jídelním lístku, nelze tam přijít bez předchozí objednávky: 0711 ...........
Mám rada skoky na lyžích. To je velmi zajímavý sport. Existují různé můstky. Startuješ na můstku pro děti, například K8. První skoky budete asi 4 do 5 metru. Největši mustek je na moment v Vikersund (Norsk). Světový rekord má Johan Remen Evensen s 246,5 metrem. Německý rekord skokal Richard Freitag s 230 metrem a česky rekord má Antonin Hajek s 236 metrem.
korrekt:
Mám rada skoky na lyžích a je to velmi zajímavý sport. Existují různé můstky. Startuješ na můstku pro děti, například K8. První skoky budou asi od 4 do 5 metrů. Největší můstek je v současné době ve Vikersundu (Norsko). Světový rekord drží Johan Remen Evensen s 246,5 metry. Německý rekord skočil Richard Freitag s 230 metry a český rekord drží Antonín Hájek s 236 metry.
Dobrý den. Dobrý den. Kdy je další vlak do Drážďany% Dalši vlak odjíždí v 07.00 hodin. Je tu ještě pozdější připojení? Ano, 08.00 hodiny. Kolik je jídné? Cena jízdenky je 100,00 Korun. Je tam jízdné sníženi? Ne. Můžete rezervovat místenka? Ne. Musíte přestoupit? Pokud ano, kde? Ano, ve Praha. Kdy máme spoj? Na 08.00 hodin. Kdy dojedeme do cíle? Na 09.00 hodin. Vlak má jídelni vůz, a 7 nebo místo ke spani? Ne. Děkuju. Na shledanou. Na shledanou.
Dobrý den. Dobrý den. Kdy JEDE, PROSÍM, další vlak do DRÁŽĎAN? DalšÍ vlak odjíždí v 07.00 hodin. Je tu ještě NĚJAKÉ pozdější SPOJENÍ? Ano, V 08.00 HODIN. Kolik STOJÍ JÍZDNÉ? Cena jízdenky je 100,00 Korun. EXISTUJE NĚJAKÁ SLEVA JÍZDNÉHO BOHUŽEL NE. LZE SI REZERVOVAT JÍZDENKU / MŮŽETE MI REZERVOVAT JÍZDENKU, PROSÍM? místenka by šla také... LZE SI REZERVOVAT MÍSTENKU BOHUŽEL TAKÉ Ne. MUSÍM/MUSÍME NĚKDE přestoupit? Pokud ano, kde? Ano, v PRAZE Kdy máme spoj? NA OSMOU (8.) HODINU / V OSM HODIN Kdy dojedeme do cíle? V 9 HODIN. MÁ VLAK jídelni vůz, a 7 nebo místo ke SPANÍ? / JÍDELNÍ VŮZ Ne. Děkuju. Na shledanou. Na shledanou.